Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Увеличава се доверието в перспективите за възстановяване на Германия

Показателят за инвеститорското доверие на института ZEW е на най-високото ниво от 21 години

Увеличава се доверието в перспективите за възстановяване на Германия

Снимка: Bloomberg

Доверието на инвеститорите в икономическото възстановяване на Германия се повиши до най-високото ниво през последните повече от 21 години, след като разпространението на ваксините в страната набра скорост, съобщи Bloomberg.

Показателят за инвеститорското доверие на института ZEW се повиши до 84,4 пункта през май от 70,7 пункта през предходния месец. 

Германия, най-голямата икономика в региона, засили значително темповете на ваксинация в борбата с пандемията от коронавирус през последните седмици, като почти една трета от населението вече е получило поне първа доза.

Подобряването на прогнозите в здравния сектор поражда надежди, че страната в крайна сметка ще може да разхлаби тежките ограничения за справяне с вируса, които са в сила от ноември.

„Забавянето на третата вълна от Covid-19 направи участниците на финансовите пазари още по-оптимистични“, заяви президентът на ZEW Ахим Вамбах. „Експертите очакват значителен икономически подем през следващите шест месеца“, посочи той.

На този фон нарастват очакванията за ускоряване на инфлацията, докато европейската икономика се възстановява. Доходността по 30-годишните германски облигации се повиши с 5 базисни пункта до 0,41%, което е най-високото ниво от 2019 г. Доходността по 10-годишните ценни книжа, мярка за инфлационните очаквания на пазара на облигации, се повиши до най-високото ниво от 2014 г. насам.

Членът на изпълнителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел заяви в интервю за германски медии, че инфлацията в страната може да се изкачи над 3% в краткосрочен план.

В същото време еврозоната започва да се възстановява, след като бавното стартиране на ваксинациите доведе до продължителни блокировки, които повлякоха блока до двойна рецесия през първото тримесечие. ЕЦБ беше принудена да увеличи темпото на закупуване на облигации, за да предотврати нарастващите разходи по заеми на фона на по-бързото възстановяване на САЩ.

Индикаторът за икономически настроения на ZEW за еврозоната скочи със 17,7 пункта до 84 пункта през май 2021 г. Това беше най-високото отчитане от февруари 2000 г. на фона на оптимизма около възстановяването на икономиките, тъй като ваксинациите набират темп и третата вълна на коронавирус се забавя. През май 84,5% от анкетираните анализатори прогнозират подобрение на икономическата активност, 15% не очакват промени, докато 0,5% виждат влошаване на хоризонта. Междувременно индикаторът за текущата икономическа ситуация в еврозоната се увеличи с 14,1 пункта до -51,4 пункта, докато инфлационните очаквания се подобриха с 2,5 пункта до 77,6 пункта.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Графика на деня: Инфлацията в САЩ се повиши до най-високо ниво от 1992 г.